Jídlo a víno chutná nejlépe ve společnosti dobrých přátel

13.2.2020
IMG_3048

To říká mimo jiné v rozhovoru pro Týdeník Andrea Zahornacká. Restauraci zaměřenou na moderní a jednoduchá jídla provozuje v centru Kroměříže již deset let. Kromě péče o žaludky svých hostů je i sommeliérkou, baristkou… V rozhovoru konstatuje, jak se podniká v Kroměříži, kam dnes směřuje moderní gastronomie a co si sama ráda připraví k oblíbenému proseccu.

Jaké to je mít restauraci v malém historickém městě?
V malém městě se turistický ruch koncentruje hlavně na náměstí. I když jsme jen o jednu ulici vedle, už to znamená, že se musíme snažit mnohem víc. Neodpouštějí se nám tolik chyby, přízeň se hůře získává a snadno se ztrácí. První tři roky provozu byly opravdu boj, částečně právě proto, že nejsme „na ráně“ turistům.

Je Kroměříž ospalé město, jak se o ní říká?

Pocházím z města, které je desetkrát větší než Kroměříž. Rozdílů je samozřejmě mnoho. Když přijedu do rodného města, vidím v létě jednu zahrádku vedle druhé, a všechny jsou plné. Je zde velký pohyb lidí, turistů i místních, to se snad
ani nedá srovnat. V Kroměříži je v pět hodin odpoledne klid. Město je opravdu malé, ve všech smyslech tohoto slova – dobrém i špatném. Cítím se tu bezpečněji, komfortněji, na druhé straně o každého hosta musím bojovat a pak si ho udržet. Je zde menší výběr surovin, dodavatelů. Za ty roky jsem si všimla, že se lidé k novinkám stavějí obezřetně, ale když už je přesvědčíme, tak se k nám rádi vracejí a čekají, čím je překvapíme.

Více v tištěné podobě Týdeníku Kroměřížska